Datum: 26.10.2011.
Novice Sabor raspravio novi zakon o strancima

ZAGREB - Saborski zastupnici raspravili su danas prijedlog novoga Zakona o strancima, kojim se, u skladu s direktivama EU, unaprjeđuje i ubrzava postupak odobravanja boravka i rada stranaca u Republici Hrvatskoj.

Predloženim zakonom se ukida mogućnost izdavanja vize na zajedničku putnu ispravu, te se propisuje da osobe koje su upisane kao sukorisnici u putnu ispravu, podnose zasebni zahtjev te se utvrđuju minimalni uvjeti kako bi zahtjev za izdavanje vize bio zaprimljen.

Propisuje se mogućnost da vize za Hrvatsku izdaju i diplomatske misije ili konzularni uredi drugih država, kao i da u postupku izdavanja viza sudjeluje komercijalni posrednik ili vanjski pružatelj usluga.

Uveo bi se institut žalbe na odluku o odbijanju vize, koja se dostavlja strancu u pisanom obliku (na obrascu), a o žalbi odlučuje odlučuje povjerenstvo pri Ministarstvu vanjskih poslova.

Novim zakonom uvelo bi se i izdavanje jedinstvene dozvole za boravak i rad unutar i izvan godišnje kvote, koju bi izdavala policijska uprava ili postaja.

Ana Lovrin je u ime Kluba HDZ-a pozdravila donošenje novoga zakona koji je u cijelosti usklađen sa zakonodavstvom EU, ističući kako se njime uvelike pojednostavljuje boravak i rad u Hrvatskoj i radnika i poslodavaca.

Boro Grubišić kazao je da HDSSB ne podupire zakon, jer, kako smatra, nije usklađen sa strategijom i zakonom o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan domovine.

Najavio je amandman po kojemu se Hrvati sa stranim državljanstvom ili bez državljanstva ne bi smatrali strancima u okviru ovoga zakona, čime bi se, ocijenio je, olakšao povratak hrvatskih iseljenika u Hrvatsku.

Odgovorio mu je državni tajnik u MUP-u Ivica Buconjić, istaknuvši kako novi zakon nimalo ne pogoršava položaj Hrvata bez hrvatskog državljanstva, te napomenuvši da Hrvati izvan domovine imaju povlašteni položaj što se tiče boravka i rada u Hrvatskoj.

Sabor je, uz potporu zastupnika HDZ-a, raspravio i prijedlog izmjena Zakona o elektroničkoj trgovini, kojim se ta vrsta trgovine usklađuje s direktivama EU, odnosno prilagođava novim uvjetima na europskom tržištu i praksi, u cilju suzbijanja nelojane tržišne utakmice.

Goran Marić (HDZ) rekao je da će zakon pridonijeti suzbijanju prijevara u trgovini putem interneta. "Gospodarski je zločin ako netko ne vrati nešto što je naplatio, a nije isporučio. Za takve trebamo imati instrumente represivnog aparata", naglasio je Marić.

U nastavku saborske rasprave o paketu tzv. europskih zakona zastupnici su podržali i predložene izmjene Zakona o zaštiti osobnih podataka te Zakona o nadzoru državne granice, nakon čega je Hrvatski sabor zaključio prijepodnevno zasjedanje, koje nastavlja u 15 sati raspravom o izmjenama Zakona o oružju.

(Hina)

Arhiv novic Pregled svih novosti
DatumNaziv
15.4.2014.Javna rasprava o Prijedlogu novog Zakona o komasaciji
15.4.2014.“Brown Forum” u Zagrebu: Energetika i energetska sigurnost u jugoistočnoj Europi
11.4.2014.Predsjednik Vlade na sjednici: Povjerenje građana u rad Porezne uprave mora biti neupitno, to je naša odgovornost prema građanima
11.4.2014.Priopćenje sa zatvorenog dijela 150. sjednice Vlade RH
11.4.2014.Parlamentarna skupština Vijeća Europe odlučila suspendirati glasačka prava izaslanstva Ruske Federacije
11.4.2014.Leko u Istanbulu razgovarao s turskim investitorima
10.4.2014.Erdogan pozvao turske gospodarstvenike da investiraju u Hrvatsku
9.4.2014.Usvojeni zaključci Konferencije predsjednika parlamenata Europske unije
8.4.2014.Čelnici parlamenata EU-a raspravljali o Ukrajini i Istočnom partnerstvu
8.4.2014.Čelnici parlamenata EU-a u Vilniusu raspravljali o prevladavanju gospodarske krize
8.4.2014.Započelo proljetno zasjedanje Parlamentarne skupštine Vijeća Europe
8.4.2014.Priopćenje vezano uz Kazneni zakon i djelo "sramoćenja"
8.4.2014.Potpredsjednik Grčić o akreditaciji za sustav upravljanja i korištenja EU fondova
7.4.2014.Premijer Milanović u razgovoru za Hrvatsku televiziju: Nećemo rezati mirovine i plaće
4.4.2014.Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o elektroničkim komunikacijama, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona
4.4.2014.Nacrt prijedloga zakona o regulaciji tržišta željezničkih usluga, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona (EU)
4.4.2014.Vlada usvojila Nacrt prijedloga zakona o državnoj informacijskoj infrastrukturi
3.4.2014.Pronašli smo način za zapošljavanje mladih, do ljeta će biti riješeno svih 5.000 zahtjeva koji su u proceduri
3.4.2014.Priopćenje sa zatvorenog dijela 149. sjednice Vlade RH
2.4.2014.Europski parlament započinje dvodnevno zasjedanje u Bruxellesu
31.3.2014.Hrvatska dobila od članstva u NATO-u više nego što se nadala
31.3.2014.Ne bismo ušli u NATO da su se neki od nas prema manjinama ponašali ovako kao danas
31.3.2014.Moramo težiti zdravom i dobrom održivom prosjeku u cijeloj Hrvatskoj
28.3.2014.Ministar obrazovanja Jovanović na sjednici Vlade: 62 posto zaposlenih u sustavu obrazovanja imat će porast plaće od 100 do 400 kuna
28.3.2014.Ministri Mrak-Taritaš i Zmajlović predstavili Program energetske obnove obiteljskih kuća
12345678910...Zadnja stranica